Szarlotka warstwowa na biszkopcie z kremem miodowo-cynamonowym

To szybka i efektowna wersja szarlotki złożona z biszkoptu, duszonych jabłek i kremu z mascarpone i miodu. Ciepły aromat cynamonu łączy się z naturalną słodyczą jabłek i miodu, a puszysty biszkopt sprawia, że całość pozostaje lekka. Doskonałe ciasto na jesień.
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Czas chłodzenia 1 godzina
Łączny czas 2 godziny 30 minuty

Składniki
  

Warstwa jabłkowa:
  • 5-6 sztuk kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu

Instrukcja
 

  1. Przygotuj biszkopt. https://beeszkopt.pl/biszkopt/
  2. Przygotuj jabłka. Obierz jabłka, pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć na patelnię z wodą, sokiem z cytryny, cynamonem i miodem. Duś przez ok. 10 minut, aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Odstaw do wystudzenia.
  3. Przygotuj krem. Ubij śmietankę na sztywno. W osobnej misce wymieszaj mascarpone z miodem i cynamonem, następnie delikatnie połącz z bitą śmietaną.
  4. Złóż ciasto. Na spód wyłóż pierwszy blat biszkoptu, lekko nasącz mlekiem lub herbatą. Wyłóż duszone jabłka, rozprowadź równą warstwę. Przykryj drugim biszkoptem.
  5. Wykończenie. Na górze rozsmaruj krem mascarpone. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Uwagi

Do duszenia jabłek najlepiej sprawdzi się miód faceliowy lub akacjowy, który podkreśli naturalny kwaskowaty smak owoców. Wierzch możesz udekorować miodem kremowanym rabarbar - truskawka lub jabłko - cynamon z BeeSzkopt, który pięknie podkreśli jesienny charakter ciasta i zastąpi lukier lub glazurę. Jeśli wolisz mniej słodką wersję, użyj jabłek reneta i ogranicz ilość miodu w kremie.