Szarlotka warstwowa na biszkopcie z kremem miodowo-cynamonowym
To szybka i efektowna wersja szarlotki złożona z biszkoptu, duszonych jabłek i kremu z mascarpone i miodu. Ciepły aromat cynamonu łączy się z naturalną słodyczą jabłek i miodu, a puszysty biszkopt sprawia, że całość pozostaje lekka. Doskonałe ciasto na jesień.
Składniki
Warstwa jabłkowa:
- 5-6 sztuk kwaśnych jabłek
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- ⅓ wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki wody
Krem:
- 250 g mascarpone
- 150 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
Instrukcja
- Przygotuj biszkopt. https://beeszkopt.pl/biszkopt/
- Przygotuj jabłka. Obierz jabłka, pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć na patelnię z wodą, sokiem z cytryny, cynamonem i miodem. Duś przez ok. 10 minut, aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Odstaw do wystudzenia.
- Przygotuj krem. Ubij śmietankę na sztywno. W osobnej misce wymieszaj mascarpone z miodem i cynamonem, następnie delikatnie połącz z bitą śmietaną.
- Złóż ciasto. Na spód wyłóż pierwszy blat biszkoptu, lekko nasącz mlekiem lub herbatą. Wyłóż duszone jabłka, rozprowadź równą warstwę. Przykryj drugim biszkoptem.
- Wykończenie. Na górze rozsmaruj krem mascarpone. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Uwagi
Do duszenia jabłek najlepiej sprawdzi się miód faceliowy lub akacjowy, który podkreśli naturalny kwaskowaty smak owoców. Wierzch możesz udekorować miodem kremowanym rabarbar - truskawka lub jabłko - cynamon z BeeSzkopt, który pięknie podkreśli jesienny charakter ciasta i zastąpi lukier lub glazurę. Jeśli wolisz mniej słodką wersję, użyj jabłek reneta i ogranicz ilość miodu w kremie.